Thursday, July 16, 2015

Kui leivast on kõrini: odrakarask



Mõnikord saab leivast, sepikust ja muudest leivalistest kõrini, siis olen vahelduseks hoopiski karaskit küpsetanud. See on tõesti teistsuguse maitsega ja isegi kõige pirtsakamad sööjad paluvad juurde. Retsepte on erinevaid, mõned väga lihtsad, mõned keerulisemad (selles suhtes, et rohkem koostisaineid). Mina teen väga askeetlikku karaskit ja tuleb sellegipoolest ülimaitsev! 

Vaja läheb odrajahu (võiks lisada ka veidi nisujahu), soodat (kindlasti mitte pärmi, see teebi karaski eriliseks), hapupiima/keefiri, veidi õli. Kõik tuleks kokku segada ja kiiresti vormi valada. Kiiresti, sest pärast taigna segamist hakkab sooda reageerima ja kui liiga kaua oodata, siis karask ei kerki. Kes tahab "viilida", siis poes müüakse juba valmis karaskisegu - seal on odrajahu, nisujahu ning sooda juba sees, juurde tuleb lisada 300 ml hapupiima või keefiri (mina lasen laktoosivabal piimal hapuks minna ja kasutan seda) ning 2 supilusikat toiduõli. Peale raputan ohtralt linaseemneid. Super! 

No comments:

Post a Comment